ZAPLANUJ STUDIA

Pozwolenie na studiowanie

Pierwszym etapem przed rozpoczęciem studiów w Polsce jest uzyskanie pozwolenia na wjazd do kraju. W zależności od tego skąd pochodzisz, będziesz potrzebował dokumentu tożsamości/paszportu bądź wizy. Dalszy proces rekrutacji i zakres potrzebnych dokumentów jest określony na stronie uczelni, na którą się zdecydujesz. Spokojnie, Biura Obsługi Studentów Zagranicznych na pewno ci pomogą!

Wymagania wjazdowe do Polski dla członków UE:

  • ważny paszport lub dokument potwierdzający tożsamość;
  • ważny paszport, jeżeli w czasie pobytu w Polsce chcesz wyjechać poza jej granice;
  • w przypadku podjęcia studiów w Polsce trzeba zarejestrować swój pobyt w urzędzie wojewódzkim w przeciągu 90 dni od przyjazdu do Polski.

Wymagania wjazdowe do Polski dla członków spoza UE:

  • ważny paszport;
  • wiza (“D” - długoterminowa wiza krajowa wydawana na okres do jednego roku, z którą można podróżować po obszarze Schengen do 90 dni w okresie 180 dni).